Banjaluka-Info

Switch to desktop Register Login

RS: 'Buk Bijela' biće prva od 11 planiranih HE

Republika Srpska potpisala ugovorom sa nemačkom firmom “REW” vrijedan 460 miliona evra. Izgradnja prve HE u slivu Drine počinje 2014.

 

Na gornjem slivu Drine, u blizini Foče, u septembru 2014. godine trebalo bi da počne izgradnja prve od četiri hidroelektrane u koje će biti uloženo 460 miliona evra.

Potpisivanjem ugovora o strateškom partnerstvu sa nemačkim „RWE Innogy“, jednom od najvećih svjetskih kompanija u Evropi koja se bavi proizvodnjom struje, Republika Srpska je, po ocijeni premijera RS Aleksandra Džombića, dala „zeleno svjetlo“ za dalja ulaganja u elektroenergetski sektor, koji je najveći potencijal Srpske.

Četiri hidroelektrane su ukupne instalisane snage 260 megavata, a godišnje bi trebalo da proizvode 760 gigavat-časova električne energije.

Prva će se graditi HE „Buk Bijela“, locirana 334,5 kilometara uzvodno od ušća Drine u Savu, odnosno 10 kilometara uzvodno od grada Foča, a potom i HE „Foča“, na 1,5 kilometara uzvodno od Foče, te HE „Paunci“, osam kilometara nizvodno od Foče i HE „Sutjeska“, na istoimenoj rijeci, lijevoj pritoci Drine.

Hidroelektrane na gornjem slivu Drine grade se isključivo na teritoriji Republike Srpske, a sa Njemcima je dogovoreno da RWE, u zajedničkom projektu, učestvuje sa 60 odsto, a „Elektroprivreda RS“ sa 40 odsto.

Pored tog projekta, „Elektroprivreda RS“ u partnerstvu sa „Elektroprivredom Srbije“ i italijanskom kompanijom „Seci Energia“ radi, takođe, na projektu HES „Srednja Drina“ putem zajedničkog ulaganja u vrednosti od 870 miliona evra. Taj projekat, predviđa izgradnju tri HE na srednjem slivu Drine - „Dubrava“, „Tegare“ i „Rogačica“, snage 320 megavata.

Sliv srednje Drine obuhvata rečni tok od brane HE „Višegrad“ do brane HE „Zvornik“. Hidroenergetski potencijal na srednjoj Drini se dijeli sa Republikom Srbijom u srazmjeri 50:50 odsto.

Postoji i projekat Donja Drina koji podrazumeva izgradnju četiri HE, od brane HE „Zvornik“ do ušća Drine u Savu i to HE „Kozluk“, HE „Drina1“, HE „Drina2“ i HE „Drina3“. Ove četiri HE bi trebale biti ukupne instalisane snage 373 megavata, a hidroenergetski potencijal na području donje Drine se takođe deli sa Srbijom u omeru 50:50 odsto.


JAVNA RASPRAVA

Generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Branislava Milekić kaže da je urađen idejni projekat i studija izvodljivosti za HE „Buk Bijela“, dok je nacrt studije uticaja na okolinu trenutno na javnoj raspravi.

- Za projekat Paunci i Sutjeska u toku je izrada idejnog projekta i studije izvodljivosti - kaže Milekićeva.

 

 

Izvor:(Večernje novosti / D.M.)


Klikni za više informacija >>>>

 

 

    UIO BiH: Oduzeta roba u vrijednosti od 42.000 KMNebojša Antonić ponovo prijeti otkazimaPočinje gradnja ski-centra na KlekovačiVIDEO - Potukli se poljoprivrednici u Kozarskoj Dubici

    UIO BiH: Povećana naplata prihoda od indirektnih porezaElektrokrajina - Preduzeće od kojeg se mnogo očekujeZa gasovod iskoristiti rute autoputevaJoš se ne zna da li u RS ima nafte

Banjaluka-Info, Informativni portal sa pregledom vijesti iz grada Banja Luka, te pregledom svih aktuelnih vijesti iz zemlje i svijeta.

Top Desktop version