Banjaluka-Info

Switch to desktop Register Login

Novi grb Banjaluke uskoro pred odbornicima

Komisija za izbor idejnog rješenja grba grada Banjaluke još uvijek je u fazi odlučivanja koja od 30 rješenja će ići na usaglašavanje kod gradonačelnika, a do kraja novembra pred odbornicima bi se mogao naći Nacrt odluke o izmjeni statuta grada.

 

 

 

Podsjetimo, Ustavni sud Republike Srpske doneo je u februaru odluku po kojoj aktuelni grb Banjaluke nije u saglasnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi jer sadrži elemente verskog i nacionalnog identiteta samo jednog od tri konstitutivna naroda, uz još uvijek neobjašnjivo obrazloženje da simboli lokalnih zajednica moraju odražavati tradiciju, kulturno i istorijsko naslijeđe "svih građana koji žive u lokalnoj zajednici".

Vjerska i nacionalna obilježja smetnja

Iako u BiH, a posebno u FBiH, postoje gradovi i opštine na čijim grbovima se nesmetano već godinama nalaze vjerska i nacionalna obilježja samo jednog od konstitutivnih naroda, u Banjaluci se najozbiljnije shvatila odluka Ustavnog suda da se sa grba uklone krst, ocila i temelji Saborne crkve, pa je ubrzo formirana i Komisija za izbor idejnog rješenja, koja je u junu predložila novo rješenje, međutim taj predlog nije prošao skupštinsku proceduru, nego je raspisan konkurs na koji je stiglo 30 radova. 

 

Kesten ne prolazi
 

U predlogu koji je u junu mjesecu ove godine predložila Komisija za izbor idejnog rešenja novog grba grada umjesto krsta sa ocilima postavljen je, naravno, list kestena.
Međutim, taj prijedlog je povučen i odlučeno je da se ide na traženje rješenja konkursom, uz obrazloženje da se radi o previše osetljivom pitanju, na koje i građani putem javne rasprave mogu da daju svoje mišljenje i ocenu.
Takođe, motiv sa listom kestena je dijelom odbijen jer su posljednjih godina mnogi građani, udruženja i pojedinici počeli da postavljaju pitanje zbog čega se list kestena uopšte forsira kao simbol grada, a pogotovo zbog čega bi trebalo da zauzme mjesto u gradskom grbu.Prema najavama iz ASBL, čitava procedura trebalo bi da bude okončana sljedećeg mjeseca, a predsjednik Komisije za izbor idejnog rješenja grba grada Banjaluke Marica Slavnić kaže da je posao još uvijek u toku.

 

- Komisija još uvijek razmatra pristigle radove, radi se punom parom i ima dosta predloga. Poslije usaglašavanja predloga sa predlagačem Nacrta odluke o izmeni statuta grada, prijedlog će ići na razmatranje u gradsku skupštinu. Kada se dođe do prijedloga, javnost će biti blagovremeno obaviještena - kaže Marica Slavnić.

Javna rasprava od 30 dana

A ako se desi da odobornici usvoje Nacrt odluke o izmeni statua grada, tek onda će uslijediti i javna rasprava, koja će trajati 30 dana, a na kojoj će i građani imati pravo da kažu svoje mišljenje o predloženim rješenjima.

U toku narednog mjeseca, biće poznato i kako su odluku Ustavnog suda "protumačili" autori tridesetak idejnih rešenja, koliko ih je stiglo na razmatranje.

Naime, prema odluci Ustavnog suda Republike Srpske, novi grb "mora" odražavati tradiciju, kulturno i istorijsko naslijeđe "svih" građana Banjaluke, tako da stilske varijacije lista kestena, dajaka, tvrđave Kastel i ostalih motiva možda proći usaglašavanje sa predlagačem novog statuta grada ili glasanje na Skupštini, ali ne i Ustavni sud Republike Srpske, tako da će celi posao verovatno morati da se radi ponovo, dok se u zadate dimenzije ne smjeste simboli svih građana najvećeg grada Srpske.

Inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 6. stava 2. i 3, koji se odnose na izgled simbola grada, pokrenuo je klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.

 

POVEZANE VIJESTI:

 

-  Gavranović: Utvrđen novi izgled grba

-  Banjaluka -Javnim konkursom do novog grba grada

 

 

 

Izvor:(Press RS)


Klikni za više informacija >>>>

 

 

    Banja Luka - Posao pronašlo više od 400 osobaBanjaluka - Kvar na vrelovodu saniran, radijatori topliBanja Luka najviše učinila u oblasti bezbjednosti saobraćajaBanjaluka - Za rad zimske službe 2.650.000 KM

    Bosić: Opozicija će pokrenuti referendum za smjenu gradonačelnika BanjalukeU naselju Lauš otpad i dalje prijeti zarazomZbog uništenog puta mještani Pavića ostali bez prevozaU funkciju pušten vodovod u MZ Donja kola

Banjaluka-Info, Informativni portal sa pregledom vijesti iz grada Banja Luka, te pregledom svih aktuelnih vijesti iz zemlje i svijeta.

Top Desktop version